PROTETIIKKA 

Vastaanotollamme käytetään ainoastaan biologisesti sopivaa teknologiaa ja moderneja materiaaleja, niiden käyttö ehkäisee allergisia reaktioita, ientulehdusta ja metallista makua suussa.
Protetiikalla tarkoitetaan puuttuvien hampaiden korvaamista keinotekoisin menetelmin. Protetiikkaan sisältyy myös vaurioituneiden hampaiden korjaaminen niin, että hampaan näkyvä osa uusitaan joko posliinilaminaatilla tai hammaskruunulla.
Hampaita voidaan menettää useista eri syistä, kuten hampaiden reikiintymisen, kiinnityskudoksen tuhoutumisen tai tapaturman seurauksena. Myöskään synnynnäiset hammaspuutokset eivät ole kovin harvinaisia.
Kun omia hampaita on vielä jäljellä, yhden tai useamman puuttuvan hampaan tilalle voidaan rakentaa kiinteitä proteettisia ratkaisuja. Tällaisia vaihtoehtoja ovat hammaskruunut, -sillat tai implantit, ja ne vastaavat toiminnallisesti ja ulkonäöllisesti omia hampaita.
Toisin kuin edellä mainitut, hammasproteesi on irrotettava proteettinen ratkaisu.
Hammaskruunut, sillat ja laminaatit
Kokoproteesi ja osa proteesi Turussa

Hammaskruunut, -sillat ja laminaatit

Hammaskruunut
Hammaskruunulla korjataan yksittäisiä vaurioituneita hampaita. Kruunu on hyvä vaihtoehto silloin, jos hampaassa on laaja karies ja se on monesti paikattu tai jos hampaassa on purennasta johtuvia ongelmia. Kruunuttamalla voidaan muuttaa myös hampaan väriä ja asentoa. Kruunutus vahvistaa hammasta ja kohentaa sen ulkonäköä.
Kruunutettava hammas hiotaan pieneksi tukipilariksi, jonka varaan kruunu rakennetaan. Hammaslääkärien ottamien jäljennösten perusteella hammasteknikko valmistaa yksilöllisen kruunun, joka sementoidaan hammaspilariin kiinni.
Kruunut valmistetaan nykypäivänä useimmin keramiasta mutta myös erilaiset metalliseokset ja kulta ovat mhadollisia materiaalejea kruunuille. Metallokeraamiset kruunut valmistetaan usein proteesien tukihampaiksi. Kokokeraamisten kruunujen suosio on kasvanut materiaalin kestävyyden ja ylivoimaisten esteettisten ominaisuuksien vuoksi.
Mikäli hammas puuttuu kokonaan ja se korvataan implantilla, kiinnitetään kruunu implantin varaan.
Hammassillat
Hammassilta kiinnitetään puuttuvan hampaan/hampaiden viereisiin hampaisiin, jotka kruunutetaan. Myös useamman hampaan puutoksesta muodostunut aukko voidaan korvata sillan välihampailla. Kuten kruunu, myös silta voidaan valmistaa useista eri materiaaleista.
Hammaslaminaatit eli posliinikuoret
Laminaatit ovat posliinikuoria, jotka sementoidaan pysyvästi hampaiden ulkopinnalle. Kiinnitystä varten hampaan pintaa hiotaan laminaatin paksuuden verran. Laminaateilla voidaan korjata hampaiden värin ja muodon lisäksi pieniä asentovirheitä.

Hammasimplantit

Yksittäisillä hammasimplanteilla korvataan tyypillisesti jostakin syystä menetetty tai poistettu hammas.
Implanttisillat
Implanttisillat valmistetaan korvaamaan aikaisempaa irtoproteesia tai lisäämään hampaiston purentapinta-alaa.
Koko leuan implanttisillat
Koko leuan implanttisilloilla voidaan korvata kokoproteesit. Kiinteän implanttisillan valmistus edellyttää laajaa suunnittelua.
Kokoproteesin kiinnitys implanteilla
Hoitomuoto sopii potilaille, joilla alaleuan luuharjanne on pienentynyt ja proteesin pysyvyys tästä syystä heikentynyt. Alaleukaan laitetaan muutama implantti ja proteesi kiinnitetään kiinnikkeiden avulla, jolloin proteesi pysyy hyvin paikallaan eikä lonksu. Kiinnitys implanteilla helpottaa ja kohottaa kokoproteesin käyttäjän elämänlaatua merkittävästi.
Usein saatetaan pystyä käyttämään asiakkaalla jo käytössä olevaa kokoproteesia lisäämällä proteesiin implanteille sopivat kiinnikkeet. Jos vanha proteesi ei enää istu vaatii hoito uuden proteesin.
Hammasimplantti asennetaan leukaluuhun ja se toimii kuten hampaan oma juuri. Hammasimplantilla voidaan korvata yksi tai useampia menetettyjä hampaita. Hammasimplantin päälle voidaan valmistaa erilaisia proteeseja, kuten kruunuja, siltoja tai sen varaan voidaan kiinnittää kokoproteesit.
Voitte tarkistaa hammasimplanttien hinta hinnasto-sivulta. Suomessa hammasimplanttien hinta on tavallisesti noin 1 800 – 2000 euroa per hammas. Tämä hinta sisältää sekä titaaniruuvin asentamisen että hampaan näköisen kruunuosan.
Kelan korvaus yksittäisen hammasimplantin asentamisesta vuonna 2021 on 57 euroa. Mikäli hammasimplantteja asennetaan samalla kerralla useampi kuin yksi, Kela korvaa ensimmäisestä implantista 57 euroa ja sitä seuraavista 42 euroa per implantti. Mahdollisesta hammasimplantin paljastusoperaatiosta Kela-korvaus on 19 euroa.
Implantin päälle rakennettavasta kruunusta ei saa Kela-korvausta.
Kela-korvaus yksittäisestä hammasimplantista on siis yhteensä noin 57–76 euroa.

Proteesit

Kokoproteesi on suusta irrotettava malli, joka korvaa kaikki omat hampaat.
Kokoproteesi on mahdollista myös kiinnittää suuhun muutaman implantin avulla. Proteesin voi tällöin kuitenkin itse irrottaa puhdistuksen ajaksi.
Osaproteeseja käytetään puuttuvien hampaiden korvaamiseen silloin, kun suussa on myös omia hampaita.
Osaproteesi voi olla esimerkiksi akryylimuovista tai metallista valmistettu levy, johon keinotekoiset hampaat kiinnitetään. Kun osaproteesi asetetaan suuhun paikoilleen, peittyvät puuttuvien hampaiden aukot proteesin hampailla.
Akryyliosaproteeseja käytetään kun omia hampaita on jäljellä vähän. Akryyliosaproteesit ovat esteettisesti huomaamattomia ja materiaaleiltaan turvallisia.
Metallirunkoinen rankaproteesi pysyy suussa hampaisiin kiinnittyvien koukkujen avulla. Metallirankaproteesin käyttö edellyttää että suussa olevat tukihampaat ovat kunnossa. Rankaproteesien materiaalina käytetään nikkelivapaata kromi-kobolttimetalliseosta tai titaania. Metallirunkoinen proteesi on pienempi ja peittää suussa vähemmän pehmytkudoksia sillä metalli on vahvaa jolloin rungosta voidaan tehdä kapeampi kun taas muovisessa proteesissa rungon pitää olla paksumpi jotta se kestää käytössä. Suurin ero näissä näkyy yläleukaan tehtävissä proteeseissa joissa muovinen peittää lähes koko kitalaen ja metallirunkoinen tekee vain pienen kaaren kitalakeen.
Nailonproteesit ovat hyvä vaihtoehto kun proteesilla korvattavia hampaita puuttuu vain 1-2. Nailonproteesit ovat myös hyvä vaihtoehto korvaamaan puuttuvia hampaita kun odotetaan implanttien tms laittoa.
Varaa aika proteesikonsultaatioon niin katsotaan yhdessä sinulle sopivin vaihtoehto sekä tehdään kustannusarvio!

Hammasimplantit asentaminen, implanttisillat
Kokoproteesit, osaproteesit asentaminen Turussa, hammasimplantti Turku