HAMMASHOITO-OHJEET 

Suu ei pysy terveenä itsekseen! Säännöllisellä ja tehokkaalla puhdistuksella edesautat parhaiten suusi terveyttä. Sen lisäksi että hampaat ovat tärkeä osa ulkonäköä, ne vaikuttavat myös syömiseen, puhumiseen ja koko yleis­terveyteesi.
Tärkein ja arvokkain työ suun ja hampaiden hyväksi tehdään kotona. Paraskaan hammaslääkäri tai suuhygienisti ei pysty pitämään sinun hampaitasi kunnossa, jos hampaiden omahoito on puutteellista.
Hampaiden ja suun terveystarkastusväli vaihtelee 1-2 vuoteen riippuen mm. kariesriskistä, kiinnityskudosten kunnosta, terveydentilasta, lääkityksistä, iästä ja elintavoista.
Tehokkain keino pitää suu ja hampaat kunnossa on harjata hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla huolellisesti joka pinnalta. Myös hammasvälit tulee puhdistaa. Ksylitoli aterioiden jälkeen katkaisee happohyökkäyksen ja vahvistaa hampaita. Ksylitoli tai suuvedet eivät kuitenkaan korvaa harjausta.
Kolme kovaa neuvoa:
  • syö pari kunnollista ateriaa päivässä, niin et tarvitse useita välipaloja
  • herkuttelut kannattaa rajoittaa juhlahetkiin
  • vesi on paras janojuoma
Huonoja hampaita ei peritä, terveet tavat kylläkin.
Hampaiden harjaaminen, hampaiden hoito, hampaiden valkoisuhoidon

Hampaiden harjaaminen

Hyvä ja perusteellinen hampaiden harjaus kestää 2 minuuttia ja on suositeltavaa tehdä aamuin illoin. Syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä on hyvä pitää puolen tunnin tauko, sillä harjaaminen happo­hyökkäyksen aikana kuluttaa hampaiden pintoja. Aamulla harjaus kannattaa siis tehdä ennen aamiaista. Jokaisen hammas­neljänneksen harjaa­miseen tulisi käyttää aikaa 30 sekuntia (alaleuan oikea ja vasen puoli sekä yläleuan oikea ja vasen puoli).
Fluoritahnan käyttö on suositeltavaa aina harjauksen yhteydessä, sillä se korjaa hampaan pintaan syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hammas­kiillettä. Tahnaa riittää pieni herneen kokoinen nokare harjalle. Voit jättää hammas­tahnan harjauksen lopuksi suuhun: ylimääräisen tahnan voit sylkäistä pois, mutta vedellä purskuttelua ei tarvita. Näin pidennät fluorin vaikutusaikaa.
Harjatessa on tärkeää edetä järjestel­mällisesti pienin edes­takaisin liikkein. Kiinnitä erityisesti huomiota ienrajojen ja taka­hampaiden puhdistukseen. Pidä harjasta kevyesti kynä­otteella kiinni ja vältä painamasta kovaa. Liiallinen painaminen kuluttaa hampaan pintaa ja aiheuttaa ikenien vetäytymistä.